Met serious games kun je veel verschillende doelen bereiken. Zo kun je iemand met een blessure ondersteunen bij de revalidatie, een hulpverlener leren hoe hij om moet gaan met een moeilijke situatie, of data verzamelen voor je onderzoek. Op deze pagina lees je alles over wat serious games zijn en hoe je ze toe kunt passen.

Wil je meer weten, neem dan contact op met Delft Serious Games of boek direct een spreker.

Wat zijn serious games?

Serious games zijn een gereedschap. Net als een opleiding, een boek of een fitnessapparaat, kun je met een serious game iets bereiken. Wat serious games bijzonder maakt is dat ze spelconcepten gebruiken die ontwikkeld zijn voor entertainment.

De game industrie is in de afgelopen tien jaar groter geworden dan de film- en muziekindustrie bij elkaar. Dat laat zien hoe groot de vraag is naar interactieve media. Serious games passen dezelfde drijfveren toe voor praktische oplossingen.

Waarom werken serious games?

Een goede serious game speelt in op wat iemand drijft en wakkert zo de intrinsieke motivatie aan. Dat doet een serious game op verschillende manieren.

Zo moet het spel goed aansluiten bij de vaardigheden van de speler. Als het te moeilijk is, haakt de speler af, en als het te makkelijk is, is het niet leuk. Maar als er een goed balans is tussen de uitdaging en de vaardigheid van de speler, dan zal de speler gemotiveerd zijn om door te spelen.

Niet iedereen werkt of leert even snel en dat is moeilijk te ondervangen met de klassieke methodes. Bij een game kun je de ervaring af te stemmen op het individu. Zo kunnen langzamere leerders meer tijd nemen om een moeilijke stap te maken. Het is zelfs mogelijk om ze meer te begeleiden. Snellere leerders worden juist meer uitgedaagd om de ervaring ook voor hen interessant te houden. Serious games laten iemand dus op haar eigen tempo doorgaan.

Bij serious games krijg je direct relevante feedback op wat je gedaan hebt tijdens het spelen. Wat er wel werkte en wat minder goed is meteen inzichtelijk. Doordat deze consequenties relevant zijn, kun je dit ook gemakkelijk vertalen naar de echte wereld. Zo zie je gelijk wat je eraan hebt.

Ervaring is de beste leermeester. Leren door te doen is niet voor niets een populaire manier om in basisscholen belangrijke vaardigheden over te brengen. De interactie ligt bij serious games in de basis en dat betekent dat je ervaring opdoet terwijl je het spel speelt. Als je een spel voor de tweede keer speelt, ben je er beter in dan de eerste keer. Serious games worden zo ontworpen zodat je deze vaardigheid meeneemt de echte wereld in.

Serious games zijn extra handig als je iets wilt leren wat erg duur zou zijn als je het in de echte wereld zou oefenen. Bij een fysieke training moeten trainers tijd vrijmaken en misschien is er wel een dure machine nodig die kapot kan gaan als je een fout maakt. Als je van de training een serious game maakt, zijn alle consequenties van fouten beperkt tot binnen de game. Je hoeft ook geen dure apparaten meer beschikbaar te hebben.

Hoe kun je serious games toepassen?

Er zijn veel verschillende segmenten waarin je serious games kunt toepassen. Klik door op een van de onderwerpen om er meer over te weten

Zakelijk

Er zijn veel verschillende zakelijke toepassingen denkbaar voor serious games. Zo kun je een L&D programma ermee verrijken, maar het is ook mogelijk om een serious game te ontwikkelen voor marketingdoeleinden. Ook voor marktonderzoek of het verbeteren van samenwerking zijn serious games een uitkomst.

Onderzoek

Bij het doen van onderzoek is het belangrijk dat de doelgroep graag mee wilt doen en dat de data die eruit komt betrouwbaar is. Alleen met voldoende en correcte data zijn de inzichten bruikbaar.

Serious games zorgen ervoor dat deelnemers geboeid blijven. Dit verkleint de kans op incomplete data. De interactieve manier van onderzoeken maakt dat de deelnemer actief meedoet met het onderzoek, waardoor de data spontaner en relevanter is dan met klassieke onderzoeksmethodes.

E-Health

Ook in de zorg zijn serious games een prachtige toevoeging. Zo kan een game ervoor zorgen dat een patiënt meer gemotiveerd is om zich aan een revalidatieprogramma te houden of trouw medicatie te blijven nemen. Serious games zijn ook een goede tool om medisch personeel up to date te houden met de nieuwste technieken. Daarnaast zijn serious games ook effectief bij het behandelen van de psyche.

Onderwijs

Al vanaf jonge leeftijd spelen we met elkaar. Kinderen leren hoe ze met elkaar om moeten gaan en ook motorisch worden ze beter. Leren door te doen is een populaire methode die ingaat op wat er ten basis ligt aan het spelen: mensen ervaren iets in een spel en nemen dat mee de echte wereld in.

Serious games neemt dit principe mee naar het onderwijs door theorie te verwerken in een leuke opdracht. Leerlingen en studenten zijn daardoor meer gemotiveerd om vaardig te worden met de materie en zien beter het nut in van deze informatie.

De jonge generaties worden ook steeds vaardiger met computers en smartphones. Met serious games kunnen docenten inspelen op deze trend.

Trainingen

Trainingen hebben als doel om nieuwe vaardigheden of kennis over te brengen. Om dit doel te bereiken is het belangrijk dat de cursist gemotiveerd is en snapt wat zij moet doen. Door de cursus aan te vullen met of te verwerken in een serious game, wordt de cursus op zichzelf een leuk en motiverend doel.

Hiernaast kun je met een serious game iets trainen dat anders niet mogelijk of erg duur is. Een piloot in opleiding kan beter eerst in een simulatie leren vliegen. Een vliegtuig kost immers veel geld en de consequenties van fouten zouden enorm zijn. In een serious game kun je leren van fouten zonder dat iemand daar last van heeft.

Overheid

Er zijn ook veel toepassingen van serious games te bedenken binnen de overheid. Zo kan bewonersparticipatie met een game gefaciliteerd worden. Het is ook mogelijk om een nieuwe wet op een inzichtelijke en interactieve manier toegankelijk te maken en uit te leggen.

Bekijk hieronder voorbeelden van hoe serious games toegepast kunnen worden bij overheden.